Loader

Abandonată de societate

Bagajele abandonului

E povestea unei fetite care a stat cu noi, în anii `90, înainte de a pleca spre America. Adopția nu a mai avut loc, dar nouă ne-au marcat viețile lunile petrecute cu Georgi.

Venea de la orfelinat, ea. La început sălbatică, de o sălbăticie pe care nu o puteai defini. Cu timpul, ne-am lipit unii de alții și încă țin minte bucuria pe care o trăiam împreună cu ea…

„Din lumea ei, Georgiana vorbește, ne vorbește. De multe ori, silabele ei disparate ne acaparează. Nu o înțelegem, nu ne putem imagina ce vrea să ne spună, dar nici nu o întrebăm… parcă de frică. Ne ascundem în cuvinte gata știute, din vocabularul nostru social comun. I le repetăm, nesfârșit, încercând să o convingem să locuiască în limba noastră, mai cunoscută, mai suportabilă. Ma-ma, ta-ta, pia-tră, ca-pră, fa-tă. Georgiana are o limbă doar a ei, cu care locuiește împreună. O lume doar a ei, mică, acolo, pe covor, în sufragerie.

Pentru societate ea nu există, e nimeni. Nu există ceva care să ne ghideze în relația cu ea. Georgiana ne obligă să trăim impreună cu ea în starea oarbă a incertitudinii, a lipsei, a durerii. În fiecare zi coborâm în infern. Coborâm împreună cu ea, urmăm spasmul ei.”-fragment din cartea Ciclam, scrisă de Maria Balabaș

 Mărturie donată Muzeului  Abandonului de Maria Balabaș, în cadrul campaniei Bagajele Abandonului. Proiect finanțat de CARE prin Fundația Sera, Care Franța și FONPC.