Al doilea război din viața mea

Al doilea război din viața mea

Când a început al doilea război mondial aveam 6 ani. Din primele zile de război tata a plecat pe front. Locuiam în satul Kozatskoye din regiunea Herson și îmi amintesc cât de frică ne-a fost când au intrat germanii în satul nostru. A fost foarte greu: au arestat activiștii, au distrus monumente, au jefuit.

Îmi amintesc exploziile bombelor și cum ne ascundeam în subsol. A fost înfricoșător. Iar când au trecut Niprul, nemții au început să ducă femei și copii într-un loc mai sigur. Au spus – luați lucrurile esențiale cu dvs. Mama avea 40 de ani. A luat mâncare, haine groase și apă. Îmi amintesc că era un șir mare de căruțe cu cai iar noi am mers mult timp. Ne-am petrecut noaptea în grajduri sau magazii. Mama ne-a înfășurat în haine groase și ne-a hrănit „economic”. Dar eram liniștiți pentru că mama era acolo.

Unii oameni au luat doar lucruri valoroase cu ei și au murit de foame sau de frig. Mama era o femeie tânără dar înțeleaptă, a luat cu ea lucruri vitale pentru supraviețuire iar restul a fost îngropat și ascuns, pentru când ne vom întoarce.

Acum este un alt timp, lumea e altfel și nimeni nu și-a putut imagina că astfel de lucruri s-ar putea întâmpla din nou. Când invazia rusă a Ucrainei a început să preia controlul am fost avertizați să pregătim un bagaj cu cele necesare: hrană uscată, haine groase, medicamente și documente.

Să ne dea Dumnezeu să supraviețuim și să câștigăm. Am 87 de ani. Nu mi-e frică pentru viața mea. Dar plâng pentru copiii care trebuie să îndure acum ororile războiului, femeile, mamele. Este atât de greu este să-ți părăsești casa, să simți frică pentru viața copiilor.

Există un bagaj pregătit, mă uit la el și mă gândesc că nu poți să-ți bagi toată viața într-o valiză, oricât ai vrea și este atât de trist și frustrant că oamenii cu care am luptat împotriva naziștilor au devenit dușmanii noștri. Inamicul este mereu crud, fără calități morale și umane.

Glorie Ucrainei!

Mărturie donată Muzeului Abandonului de Raisa Slusarenco, în cadrul campaniei Bagajele Abandonului. Proiect finanțat de CARE prin Fundația Sera, Care Franța și FONPC.

No Comments

Post A Comment