Anastasia Staicu, director editorial Editura Seneca

Anastasia Staicu, director editorial Editura Seneca

Pe 23 februarie 2022 era o zi obișnuită la Seneca Anticafe, ne pregăteam de lansarea cărții “Inelul cu cap de cal”  – o istorie a romilor povestită copiilor. Eram cu mulți prieteni în jur, care aduseseră costume, rochii, elemente de decor și făceam aici un micro-muzeu al istoriei romilor. Iar în telefonul meu se află imagini de la pregătirile pentru lansare. Eram foarte entuziasmați și ne-am dus la culcare foarte târziu. 

Pe 24 februarie, însă, prima imagine din telefonul meu este un print screen după planul de evacuare din Ucraina. 24 februarie 2022 mi-a schimbat complet viața și am simțit atunci că peste mine au trecut 10 ani în doar o lună jumătate petrecută la graniță, printre șirurile de refugiați. Pe 24 februarie, în loc să fiu la lansarea de cartea m-am urcat în mașină și am pornit către vama Siret. Am tras pe dreapta și am intrat live în lansarea de la Seneca, iar apoi mi-am continuat drumul către graniță. Am stat cam o lună și jumătate în vamă. 

Așadar, de la prima fotografie, din 23, la cea de-a doua, cu planul de evacuare, m-am transformat din librar în om la locul lui în timp de război. Atunci mi-am dat seama că tot traseul vieții mele avea sens: de ce am ales să trăiesc în România (Anastasia s-a născut în Rusia), de ce știu ucraineană, de ce am acumulat toate experiențele și relațiile mele de până acum, pentru a putea vorbi cu acești oameni aflați la ananghie, în situațiile acestea dramatice. 

Pentru mine, lumina din tot acest întuneric au fost chiar oamenii pe care i-am ajutat și dărnicia sufletului și curajul lor, bunătatea care s-a păstrat în condiții inumane, cred că asta este lumina cea mai mare.

Ultima zi de pace, întâia noapte de război este o instalație digitală participativă marca Muzeul Abandonului, un zid digital de imagini cu ultimele zile de pace din memoria telefoanelor mobile.

Campania este parte din BAGAJELE ABANDONULUI, un proiect de comunicare și mediere emoțională finanțat de CARE prin Fundația SERA Romania, Care Franța și FONPC.

No Comments

Post A Comment