Loader

„Jurnal de Război” de Olga Grebennik I

Bagajele abandonului

Una din primele mărturii care deschid seria „Bagajele Abandonului” a venit indirect din Harkov, trecând prin Lviov, Varșovia si Bulgaria ca să ajungă în România într-o carte. Jurnal de Război este mărturia Oliei din Ucraina. Mamă, soție, fiică, artist, scriitor. Un om a cărui viața a fost ruptă în două. Care a trebuit să facă bagajul pentru ea și cei doi copii și să își abandoneze orașul cuprins de război. În 10 minute.

 

„În ziua 9 am hotărât să evadăm din oraș. Mai precis, nu am hotărât nimic, degetele singure au început să formeze numerele taxiurilor. Să găsim un taxi a fost aproape imposibil. Orașul nu mai avea combustibil. Eram sigură că nu am nicio șansă.

Deodată: — Căutați un taxi? Sunt aproape, coborâți în 10 minute. Aveam 10 minute la dispoziție să iau decizia de a sări în gol. Mama mea nu înțelegea ce se întâmplă. Servea copiilor micul dejun și plângea. Am rugat-o să mergem împreună. A decis să rămână pentru părinții ei și pentru fratele pe care nu putea să-i lase singuri. Eu evadam de dragul copiilor mei. O îmbrățișare scurtă. Îmi voi aminti mereu de ochii ei plânși… Trebuie să ne grăbim. În brațele mele e un rucsac și câinele, alergăm către taxi. Prima despărțire pe al nostru drum.”

 

Extras din mărturia Olgăi Grebennik din cartea Jurnal de Război apărută în serie limitată la Editura Seneca Lucius Annaeus. Fragmente din cartea Olgăi au fost donate Muzeului Abandonului, în cadrul campaniei Bagajele Abandonului. Proiect finanțat de CARE prin Fundația Sera, Care Franța și FONPC.