Ștefania Oprina, librar

Ștefania Oprina, librar

Am încheiat ultima zi de pace dansând. Înainte și târziu după 12 noaptea. Eram obosită după o zi lungă și bună, dar nu voiam să ratez concertul The Mono Jacks din Club Control. M-am gândit de mai multe ori să dau biletul mai departe, dar simțeam că trebuie sărbătorită ziua reușită. Pe 23 februarie ne pregăteam de lansarea unei cărți frumoase și pentru asta am muncit mult. Am îmbrăcat amfiteatrul Seneca Anticafe în pânze colorate, haine și bijuterii de meșteșugari. Pânze din care urma să facem fuste pentru fetițe cu prietenii de la CuAlteCuvinte.

De fiecare dată când schimbăm decorul se strâng în jurul nostru mulți prieteni. Țin minte că am spus de mai multe ori că a doua zi, 24 februarie, va rămâne în istorie. Era ziua lansării și cartea era o premiera care chiar asta făcea, schimba un pic istoria. 

Inelul cu cap de cal. Istoria romilor povestită copiilor de Ioanida Costache și Petra Gelbart, ilustrată de Anca Smărăndache. Carte care începe cu o schimbare bruscă în viața celor două personaje, doi copii. 

Și am vorbit în timp ce coseam pânzele despre cât să intrăm în subiectele grele. Cât să le povestim copiilor de la viitoarele ateliere despre războaie, sclavie, comunism, Holocaust sau strămutările prin care au trecut strămoșii lor. Fac parte din istorie, dar nu știi niciodată cum să le abordezi fără să sperie, sunt subiecte sensibile.A doua zi, pe 24 februarie, m-am trezit cu un mesaj de la librărie, dacă pot să mai comand două cărți, că se cer și rămânem fără. Ceea ce rar se întâmplă, avem stocuri echilibrate. Era vorba de Refugiații și Emigranții și Conflictele Globale, de la editura Cartemma. Asta a fost prima poză din 24. Cărți comandate de părinți care încercau să le explice blând copiiilor știrile care erau peste tot și imaginile șocante pentru ei. Acele subiecte sensibile pe care nu știi cum să le abordezi.

Ultima zi de pace, întâia noapte de război este o instalație digitală participativă marca Muzeul Abandonului, un zid digital de imagini cu ultimele zile de pace din memoria telefoanelor mobile. Proiect finanțat de CARE prin SERA Romania, Care Franța și FONPC.

No Comments

Post A Comment