Loader

Cămin-școală Ghidigeni

Cămin-școală

DESPRE

Istoric

Conacul Chrissoveloni din nordul județului Galați a fost ridicat în anul 1878. Apare în amintirile reginei Maria și regelui Ferdinand care l-au vizitat și era faimos în epocă pentru pista de popice, parcul și terenul de tenis acoperit. A fost spital de campanie în primul război mondial. În 1948 a fost naţionalizat , transformat într-o gospodărie agricolă de stat, apoi a devenit cămin-şcoală pentru copii cu nevoi speciale.

Căminul-școală a fost dat în folosință în anul 1970.

Din mărturiile colectate, ar fi fost închis în anul 2002, dar suntem încă în curs de cercetare.

Highlights

Extras dintr-un articol din ziarul Viața Nouă care anunța înființarea căminului-școală:

„Din inițiativa Direcției pentru probleme de muncă și ocrotiri sociale a județului Galați, sub îndrumarea și cu sprijinul Comitetului județean de partid și al Ministerului Muncii, de curînd a luat ființă în comuna Ghidigeni un cămin școală. Fondurile necesare au fost alocate, toate condițiile au fost create pentru buna desfășurare a activității. Au fost asigurate pentru școlarizare săli de clasă dotate cu mobilier, dormitoare, sală de mese, personal didactic, personal de serviciu, cât și asistență medicală. Aici, sunt școlarizați un număr de 60 copii între vîrstele de 7—14 ani, care vor fi îndrumați in școli profesionale speciale pentru a învăța meserie. In anii ce urmează se vor aloca fonduri de investiții pentru extinderea capacității acestei școli.”,  Viața Nouă, 1970-02-06 / nr. 7821

„La Căminul Școală Sf. Gheorghe – comuna Ghidigeni – administratorii nu păreau să știe că se apropie iarna. Dormitoarele unde se odihneau copiii aveau geamurile crăpate și chiar sparte. Iar unde existau geamuri, sistemul de închidere a ferestrelor era defect.”, Cotidianul 1996-10-17 / nr. 244

Context

Pentru mai multe informații despre termenul „cămin-școală”, consultați Dicționarul Abandonului.

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Ghidigeni și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Mărturii

Mărturii culese în septembrie 2023 la expoziția Unboxing Muzeul Abandonului de la vizitatori care au fixat pe Harta Abandonului două amintiri legate de această instituție:

„Mama a locuit în casa boierească (denumită afectiv „castelul” din Ghidigeni) în perioada 1956-1963. Ulterior, a aflat că acea clădire s-a transformat în casă pentru copii.”

„A funcționat din anii 70 până în 2002. Am copilărit acolo și am cunoscut ultimii ani ai instituției.”

Resurse consultate

Viața Nouă, 1970-02-06 / nr. 7821

Cotidianul 1996-10-17 / nr. 244

Viața Liberă

Adevărul

Danubius