copii 3-18 ani considerați nerecuperabili
Căminul spital de la Giurcani a fost înființat la începutul anilor 70, fapt confirmat și de existența unui articol de ziar, publicat în 1969 în Vremea Noua, care anunța intenția de a înființa „o unitate la Giurcani pentru ocrotirea copiilor neuropsihici”.
Cercetărea despre clădirea căminului este încă în desfășurare, aceasta fiind un fost „conac” de secol XIX care ar fi aparținut boierului Costache Corbu, lăsat prin testament soției sale, Aglae Corbu. Clădirea cu un singur etaj nu se află pe lista monumentelor istorice.
Potrivit informațiilor oferite de directoarea instituției unei echipe de vizită din partea Fundației SERA, în anul 1976- când aceasta se angajase- erau 50 de copii cu dizabilități la Giurcani.
La sfârşitul anilor 90, la Giurcani au poposit voluntari olandezi de la Fundaţia “Noi şi Voi”. I-au spălat, îmbrăcat și scos la plimbare pe copiii și tinerii din căminul-spital. Hannah Smit, preşedintele fundaţiei, s-a implicat să tragă apă curentă atât pentru cămin cât și pentru restul comunei și, în timp, a reușit să ridice o casă de tip familial pentru beneficiarii ajunși la maturitate. Tot atunci Fundația a cumpărat și primele capre, ca să le ofere o ocupație tinerilor dezinstituționalizați. În 2007, fundaţia a cumpărat grajdurile fostului C.A.P. din Găgeşti şi a întemeiat o fermă socială de capre: Ferma Bettine.
În anul 2001, corpul de control al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului a efectuat o vizită la Giurcani și a recomandat: reducerea numărului de copii din această instituție, ameliorarea condițiilor de viață prin repararea instalațiilor de apă potabilă, încălzire, bucătărie și închiderea acestui centru și transferul tuturor copiilor până la finele anului următor. Centrul a beneficiat după acea vizită de un ajutor constând în zece radio-casetofoane și un televizor. În 2002, echipa ANPCA a recomandat din nou închiderea centrului din Giurcani din cauza așezării acestuia într-o zonă rurală izolată, fără acces la specialiști în îngrijirea copiilor cu dizabilități.
În 2002, trăiau la Giurcani, în opt dormitoare, 40 de băieți și 22 de fete. Cei mai mici aveau 7 ani, iar cei mai mari se apropiau de majorat. Majoritatea proveneau de la Leagănul Vaslui, petrecându-și întreaga viață în medii spitalicești sau instituționale. După atingerea vârstei adulte, erau transferați la spitalele psihiatrice Schinetea sau Mălăiești.
Vizita SERA a descoperit dormitoare ocupate de două ori peste capacitate, în camerele vechiului conac, fără ferestre, cu pereți scorojiți și un miros copleșitor din cauza saltelelor așezate direct pe linoleumul îmbibat de urină. Într-unul dintre cele opt dormitoare exista însă o excepție: cinci copii „normali” ocupau o încăpere cu paturi „normale”, draperii și mobilier modest. „O eroare de repartizare” îi adusese la Giurcani.
În anul 2004, Asociația „Bună ziua, copii din România” a mutat o parte dintre copiii din Centrul de Plasament Giurcani într-un centru al asociației din orașul Bârlad.
Extras din raportul comisarului pentru drepturile omului, 2002
„A visit was also made to the Camin Spital in Giurcani, in the county of Vaslui. Sixty-two children, forty boys and twenty-two girls, live in this institution near the border with Moldava, sharing eight dormitories between them. Its state of dilapidation is undeniable. The lack of heating in winter, the size of available beds and the lack of trained staff is worrying.
Nevertheless, I believe that the material conditions, although far from ideal, are dignified in the main. This is partly attributable to the positive atmosphere reigning in the establishment since the appointment of a new director. Similarly, it must be pointed out that the relevant authorities told us that the orphanage was to be closed; the children will be transferred to smaller foster homes and two new rehabilitation centres. That said, it is important that the process of closing dilapidated institutions should continue, whilst ensuring that supervisory programmes are established to promote the social integration of young people leaving such institutions, notably because they have reached their majority.”
Extras din Ziarul Flacăra Iașului, 2003.
„In urma evaluării făcute de specialiştii de la Organizaţia “Star of Hope” s-au făcut mai multe observaţii cu rol de semnal de alarmă. “Majoritatea copiilor afişează reacţii de apărare, ceea ce constituie o dovadă a faptului că au fost abuzaţi traumatic şi emoţional la instituţionalizările anterioare. Unii dintre ei prezintă semne clare de agresiune în copilăria mică deorece au multiple cicatrici corporale”, a declarat dr.Ion Arsene, medic specialist neurolog. Comisia de evaluare a considerat că cea mai bună soluţie pentru aceşti copii ar fi să fie transferaţi la alte centre datorită lipsei specialiştilor şi a personalului îmbătrâni, nepregătit profesional, cu vechi mentalităţi şi rezistent la schimbare.”
Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Giurcani și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.
Închiderea centrului din Giurcani
Flacăra Iașului, 2003-04-05 / nr. 757
Răspunsul Guvernului României la Raportul Comitetului European pentru prevenirea torturii
Raportul comisarului pentru drepturile omului
Vremea Nouă, 1969-02-21 / nr. 313