Loader

Cămin spital Huși

Cămin Spital

DESPRE

Istoric

Căminul spital pentru bolnavi cronici nerecuperabili Huși a fost înființat la data de 29.11.1978 când clădirea cu parter și trei etaje a fost dată în folosință. 

În anul 2001, potrivit unui raport al Fundației SERA, la Huși erau instituționalizați 180 adulți și 58 de copii cu vârste între 6 și 18 ani. Copiii erau plasați la ultimul etaj al clădirii, în zece dormitoare dispuse de-a stânga și de-a dreapta unui coridor lung de ciment gri. Nu ieșeau în curte sau la plimbare, personalul motivând insuficiența angajaților pentru supraveghere. Se legănau lângă paturile de fier, fără să aibă vreo jucărie sau vreun alt obiect cu care să-și petreacă timpul. Într-unul dintre paturi, membrii echipei de vizită din partea fundației SERA au văzut un băiat de 16 ani, imobilizat. Părea mult mai mic, mai degrabă de 12 ani. Își amintea cu o voce slabă că în urmă cu trei ani, pe când era la școală, a suferit un accident în urma căruia și-a pierdut ambele picioare. Părinții l-au adus la Huși pentru că nu se descurcau să-l îngrijească. Cu vocea slăbită și privirea stinsă, măcinat de escarele căpătate de la condamnarea în patul de fier, adolescentul visa să se întoarcă în satul lui, să revină la școală și să poată folosi un scaun rulant pentru deplasare.

Highlights

Potrivit vizitelor de monitorizare realizate de CRJ, mare parte dintre rezidenții de la Huși din prezent provin din sistemul de protecție a copilului, fie din fostul cămin spital, fie din alte instituții, confruntându-se cu izolarea și instituționalizarea pe parcursul întregii vieți.

Context

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Huși și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.