Loader

Cămin-spital Moreni Țuicani

Cămin-spital

DESPRE

Istoric

În 1957, aici a funcționat Preventoriul TBC pentru copii, cu un efectiv de 75 de locuri. În anul 1960 i s-a schimbat destinația, prin Decizia Comitetului Executiv al Sfatului Popular a regiunii Ploiești, art. 480/1503, prin transformare Preventoriului în Cămin Spital pentru Copii Neuro-Psihici cu același număr de locuri. Unitatea a funcționat sub aceasta denumire (după 1990 devenind Cămin-spital pentru minori cu handicap sever), până la reforma sistemului de protecție pentru copii cu dizabilități începută în 1999, având ca menire îngrijirea minorilor cu handicap neuro-psihic dar și a adulților pe măsură ce beneficiarii au ajuns la maturitate. Numărul de locuri a crescut în această perioadă, ajungând la un efectiv de 205 locuri aprobate. În 2003, cei 52 minori care mai erau în instituție au fost transferați în unități pentru copii cu dizabilități, centrul rămânând doar pentru adulți.

În 2004, capacitatea centrului era de 150 locuri, dintre care 143 erau ocupate.

Centrul a funcționat într-un complex de clădiri ( 6 ), dintre care 2 construite din anii 1927- 1937, când au avut diverse destinații (cazarmă, preventoriu TBC); transformarea într-o unitate de asistență pentru copii cu handicap sever având loc în anul 1960 . De la înființare, complexul a fost supus la diverse transformări, atât în perioada regimului comunist (amenajare spălătorie-uscătorie, magazii, gospodărie anexă pentru creșterea animalelor), cât și după 1989, când printr-un parteneriat cu Fundația Caritas – Elveția s-au modernizat anexele gospodărești și spațiile de cazare și de activități . În 2000, Caritas – Elveția donează un pavilion expozițional din lemn în care s-au organizat săli de ergoterapie, ludoterapie, kinetoterapie.

C.R.R.P.H. îngrijește astăzi adulți cu dizabilități, având o capacitate de 120 locuri. Într-un raport al instituției din 2013 este menționat că 85% dintre asistați provin din unități de asistență socială pentru minori cu dizabilități, aproape jumătate nu au fost vizitați niciodată și nu se cunosc domiciliile familiilor iar 4 beneficiari au identitatea necunoscută.

Context

Pentru mai multe informații despre termenii „cămin-spital”, „nerecuperabili”, „deficienți” consultă Dicționarul Abandonului. 

 

Mărturii

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Am mers la Centrul de Recuperare, Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Moreni – Ţuicani şi dacă vreţi vă invit şi pe dumneavoastră, pentru că veţi vedea care este România reală şi ce necazuri sunt. Am constatat mai multe lucruri, o stare de degradare avansată a tuturor clădirilor Centrului, lucrări nu foarte importante, făcute în general din sponsorizări… Sunt 4-5 ani de când la acest Centru nu s-au cumpărat obiectele de inventar minim necesare, sunt pături, cearşafuri, paturi, mobilier care sunt mai vechi de 6-7 ani. Nu s-a cumpărat nici echipamentul necesar, îmbrăcăminte pentru bolnavi, singurul lucru care s-a făcut, să spunem constant, a fost asigurarea hranei de zi cu zi pentru o categorie de persoane cu probleme deosebit de grave.” (Jurnal de Dâmbovița, 2013, februarie)