Loader

Cămin-spital Negru Vodă

Cămin-spital

DESPRE

Istoric

Instituția a fost înființată în 1975 sub denumirea de Cămin pentru minori deficienți nerecuperabili.

În anul 2000, erau 234 de rezidenți, dintre care 160 erau copii sub 16 ani. Voluntarii din acei ani descriu că adulții rămăseseră la stadiul de dezvoltare fizică al unor copii. Dormitoarele aveau pereții albi, fără alt mobilier în afara paturilor de fier. Printre copiii considerați „nerecuperabili”, voluntarii au identificat și copii care știau să scrie și să citească, trimiși drept „pedeapsă” la Negru Vodă după ce fugiseră din alte instituții din județ, dar și copii care aveau luxații sau alte probleme loco-motorii care puteau fi rezolvate și recuperate cu tratament medical adecvat.

Clădirea este de tip pavilion, cu două aripi, fiecare cu câte două nivele. Inclusiv în anul 2005, când clădirea deservea peste 100 de rezidenți adulți, rapoartele de monitorizare menționează că era un spațiu impropriu pentru persoanele cu dizabilități, fiind slab izolată termic și în incapacitate de a oferi o temperatură confortabilă constantă, aprovizionarea cu apă fiind de asemenea discontinuă, sistemul de canalizare fiind vechi și cu probleme zilnice, lipsind personalul de specialitate, lipsă rampe și adaptări pentru dizabilitățile loco-motorii.

Highlights

În anul 2002, ziarul Cotidianul relatează reacția prim-ministrului în fața problemelor identificate în căminele-spital din țară: „Premierul prezintă apoi situația constatată la Centrul de recuperare pentru copii cu handicap Negru- Vodă, centru izolat la 71 km de Constanța, unde „managementul și administrarea sunt sub orice critică” și recomandă Consiliului Județean Constanța „să ia măsuri urgente pentru destituirea imediată din funcție a următorilor: Virginica Medeleanu – șeful Centrului de plasament Negru-Vodă, Munteanu Gina – directorul Direcției Județene pentru Protecția Copilului”.

Context

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la centrul din Negru Vodă și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Pentru mai multe informații despre termenii „cămin spital” și „nerecuperabili” consultați Dicționarul Abandonului.