Copii cu dizabilități 3-18 ani, după reformă adulți cu dizabilități
Clădirea în care funcţionează centrul a fost construită cu funcţia de leagăn de copii, în conformitate cu un proiect tip pentru astfel de construcţii, în anul 1974. Ulterior, s-a schimbat destinaţia construcţiei, iar modificările necesare preluării noilor funcţiuni s-au făcut din mers.
Cu toate acestea, nu cunoaștem anul în care căminul-spital a fost înființat. Conform unui anunț din Mai 1984 din ziarul România Liberă am aflat că la aceeași adresă, Strada Balotului Nr. 42, funcționa Leagănul de Copii Nr. 6. În anunț se menționa că leagănul încadrează „surori pediatrie, cu buletin de București și statistician medical.” Într-un anunț asemănător, despre „încadrarea unui magaziner” din ziarul România Liberă, aflăm că și la data publicării, în 1986, leagănul funcționa în continuare, precum și în 1991, când publica în continuare anunțuri de angajare.
În plus, la adresa unde a ajuns să existe al doilea sediu C.R.R.N. Balotului, din strada Gheorghe Șerban, se pare că a fost Casa de Copii Preșcolari Nr. 5. (conform numărului din revista Femeia apărut pe 1 iunie 1977)
Ordonanța de urgență din 1999 îi schimbă numele din cămin spital în Centru de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap și îl mută în responsabilitatea Direcției pentru Protecția Copilului sector 2.
La acel moment, mai mult de jumătate dintre rezidenți erau adulți. Cei 41 copii din fostul cămin-spital, cu vârste între 2 și 17 ani, au fost transferați temporar în Centrul de Plasament pentru fete „Lizuca” din sectorul 2, iar cele 52 de eleve deja instituționalizate au fost mutate la etajul 1 al clădirii din strada Mihai Eminescu.
La data de 15 mai 2005 în centrul pentru adulți se aflau 157 persoane. În anul 2012 erau găzduiți în centru 90 de beneficiari. În 2012, i s-a aprobat funcționarea în două locații C.R.R.N. Balotului, pe str. Balotului, Nr. 42, și C.R.R.N. Gheorghe Șerban, pe str. Gheorghe Șerban, nr. 7.
Primăria Sectorului 2 precizează că, la data de 15.05.2005, numărul persoanelor asistate depăşea cu mult numărul locurilor aprobate prin Autorizaţia Sanitară de Funcţionare pentru centru: 157 persoane faţă de 110 locuri.
În anul 2011, au fost demarate lucrări pentru renovarea și modernizarea centrului. După ce s-au efectuat jumătate din lucrări, pentru a putea fi continuate, o parte din beneficiari au fost mutați în clădirea fostului Centru de Plasament Luminiţa care îşi încetase activitatea, respectiv în Str. Gheorghe Şerban nr. 7, sector 2., București. Aceste lucrări au fost definitivate în anul 2012.
Pentru mai multe informații despre termenii „cămin-spital” și „nerecuperabili” consultați Dicționarul Abandonului.
Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la centrul din strada Balotului, București și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.