Loader

Cămin spital pentru deficienți nerecuperabili Hîrlău

Cămin-spital

DESPRE

Istoric

Căminul a fost înființat în anul 1978 în baza dispoziției Comitetului Executiv al Consiliului Popular Hîrlău.

Din anul 1999 copiii de la Hârlău au trecut în responsabilitatea Direcției pentru Protecția Copilului Iași.

În anul 1999, vizita Fundației SERA la Hîrlău a dezvăluit încă un cămin-spital în care copiii erau reduși la o stare sub-umană, condamnați să nu părăsească vreodată paturile de fier, înghesuiți câte doi-trei pe aceleași saltele și hrăniți cu un piure de orez cu apă din castroane de fier. Erau în acel an 106 copii amestecați cu peste 300 de adulți cu dizabilități. Adulții ocupau parterul și primul etaj, iar copiii erau plasați la nivelele superioare– mulți dintre ei având dizabilități fizice care le împiedicau deplasarea pe scările abrupte, trăiau în izolare totală în cele 11 dormitoare care adunau aproximativ 18-20 copii. Dormitoarele copiilor erau în teorie separate pe criterii de gen, dar în practică echipa SERA a descoperit că personalul nu determinase foarte clar genul copiiilor și erau de fapt mixați. Fără să verifice fișele pacienților, îngrijitoarele nu puteau să spună nici măcar cum se numesc copiii din acele dormitoare. După intense verificări, au determinat că unul dintre băieții care erau în dormitoarele fetelor, avea în fapt 22 ani, era non-verbal dar înțelegea tot ce se vorbea cu el.

 

Condițiile în care trăiau copiii și adulții de la Hîrlău erau abominabile în 1999, așa cum le-a descris personalul fundației SERA: apa curentă nu funcționa, toaletele nu aveau apă așa că erau într-o stare precară de igienă, iarna căldura funcționa doar două ore pe zi, nu era nici un medic angajat, copiii erau malnutriți din cauza lipsei bugetului necesar pentru o hrană adecvată, lipseau medicamentele sau specialiștii în recuperare. 8 copii decedaseră în 1998, potrivit raportului Fundației SERA, iar în primele cinci luni ale anului 1999 un copil murise în fiecare lună. În acest peisaj dezastruos, în care sala de mese avea doar 12 scaune, pentru că majoritatea copiilor nu erau deplasabili potrivit personalului, erau și copii care supraviețuiseră „intacți” mediului: colorau, știau să scrie și să citească.

În anul 2000, fundația SERA a transferat 29 copii de la Hârlău în nou înființata casă de tip familial- Casa Stejaru.

În anul 2002, la Hârlău erau instituționalizați 339 adulți cu handicap și nouă adolescenți.

Începând cu 2004, căminul a fost reorganizat în două servicii distincte: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău și Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip ambulatoriu Hârlău.  Din 2017, centrul funcționează cu o capacitate de 240 locuri pentru adulții cu dizabilități.

Highlights

Extras din Flacăra Iașului, dintr-un articol din anul 2001 care descrie starea gravă în care a fost găsită una dintre pacientele tetraplegice, deshidratată, cu escare de la statul prelungit pe o singură parte, cu o boală ginecologică și cu o înălțime de numai un metru la vârsta de 18 ani:

„Căminul-spital de la Hîrlău, în care este internată fata, este cunoscut drept “lagăr” pentru găzduirea unor căzuri severe de handicap, într-un astfel de mediu a fost abandonată Irina după ce a văzut lumina zilei.”

Extras din Flacăra Iașului, dintr-o scurtă notă de actualizare din 1988 a situației unei fete internată la căminul spital Hârlău care se adresase redacției pentru a lua legătura cu familia ei:

„La începutul acestui an am publicat succint conţinutul scrisorii Marianei Buzatu (din comuna Ruginoasa), o tînără de 18 ani, internată la Căminul-spital din oraşul Hîrlău, care fusese „uitată“ de părinţi, fraţi şi surori. Urmare a acestor rînduri, mama şi-a reamintit de fiică şi o vizitează la unitatea în care este internată. Ba, mai mult, i-au scris şi au vizitat-o şi unii dintre vecinii din satul natal. Mariana aşteaptă să se reîntîlnească insă şi cu fraţii şi surorile sale.”

Context

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Hârlău și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Resurse consultate

Flacăra Iașului 1978-10-11 / nr. 9961

Flacăra Iașului 1989-05-17 / nr. 13245

Flacăra Iașului 2001-01-13 / nr. 75

Fundația SERA

Avocatul Poporului