Loader

Cămin spital pentru deficienți nerecuperabili Horia

Cămin-spital

DESPRE

Istoric

Până la acest moment nu am reușit să reconstituim istoricul căminului din perioada comunistă- instituție în curs de documentare.

În 1999, potrivit unui raport al Fundației SERA, erau instituționalizați 120 de copii cu vârste între 3 și 18 ani, îngrijiți de 9 infirmiere pe timp de zi și 5 pe turele de noapte. Copiii erau repartizați în nouă dormitoare, deseori câte doi în paturile cu gratii de fier, fără să fie ridicați de acolo sau scoși afară.

Încadrați ca nerecuperabili conform legislației și procedurilor din comunism, copiii continuau să fie condamnați în această instituție și după revoluție, deși unii dintre ei erau „recuperabili” și aveau mai degrabă probleme oftalmologice operabile, malformații cardiace sau dizabilități loco-motorii. Printre ei, echipa fundației SERA a identificat și copii mai mari care știau să scrie și să citească, precum și alți copii aparent „normali”, instituționalizați într-un cămin-spital fără o explicație medicală.

Context

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Horia și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.