Loader

Casa de copii „Ada Marinescu” Câmpina

Casă de copii

DESPRE

Istoric

instituția a fost înființată în anul 1948.
La începutul anilor 50, ocrotea peste 100 de copii de vârstă preșcolară.

Momentan ne lipsesc informațiile legate de modul de organizare și funcționare al casei de copii în anii 70-80. Numele vechii instituții a rămas și astăzi în vocabularul localnicilor drept „căminul Ada Marinescu”.

După reforma sistemului de protecție începută în 1997, instituția a fost reorganizată într-un complex de servicii care a inclus până în 2019 și un centru de plasament de tip modular pentru aproximativ 20 de copii- astăzi închis și înlocuit de apartamente și case de tip familial în alte locații-plus servicii tip centru de zi pentru copii cu dizabilități.

Highlights

Instituția a purtat la înființare numele chimistei Ada Marinescu. Marinescu a fost membră a grupului ilegalist comunist Panet și a fost executată în noiembrie 1941 împreună cu alți patru sub acuzația de „acte de sabotaj”.

Căminul „Ada Marinescu” din plasa Câmpina este ajutat de muncitorii din fabrici

Pe lângă alte înfăptuiri de folos obștesc, femeile din plasa Câmpina au înființat și un cămin de copii. Această casă a copiilor are 16 camere care cuprind 8 dormitoare, o sală de educație, sală de gimnastică, de meditație, baia, bucătăria, Infirmerie, sală de izolare în cazul în care unul dintre copii s-ar îmbolnăvi. O sută de copii orfani primesc aici îngrijirea și educația necesară (…). Copiii au făcut un comitet, al cărui președinte este micuțul Ion Boca . Ei au format o mică brigadă și au făcut munca voluntară în cămin și la obor (…) – Frontul Plugarilor, 30 august 1948, nr. 1055

 

Un scurt popas la Cîmpina: Casa de copii preşcolari «AdaMarinescu». Zilnic, femeile din comitet controlează dormitoarele şi participă, cîte două pe zi, la masa copiilor, urmărind formarea deprinderilor de alimentaţie. Femeile din comuna Poiana (aparţinînd oraşului Cîmpina) au adus copiilor mici cadouri constînd din lenjerie şi dulciuri; s-au dat spectacole cu concursul căminului cultural pentru strîngere de fonduri. De peste 20 de ani, de cînd s-a înfiinţat casa copilului, Elena Grigore n-a întrerupt nici o clipă activitatea de sprijinire a acestei unităţi. Alături de ea, Rica Işiam, secretară a comitetului, Rada Mizoi, preşedinta Comitetului femeilor Poiana, Otilia Ardeleanu, Eliza Gologan, Ana Sinreich, sprijinite de medicul Reveica Burlacu, preşedinta Comitetului orăşenesc Cîmpina, s-au străduit să contribuie la toate acţiunile de ajutorare a casei de copii. Şi-au propus o excursie cu copiii la o grădină zoologică, au lansat pentru 1 Iunie o întrecere pe cartiere pentru cel mai frumos lucru de mină, pentru ca la încheierea acestei întreceri să poată organiza un bazar cu cele mai izbutite cusături; fondurile strînse vor fi destinate casei de copii. Faptele, fapte omeneşti au vorbit! Şi mulţumirea pentru tot, pentru acele atribute omeneşti imperioase, de înţelegere şi căldură, de bunăvoinţă şi dragoste faţă de copii, femeile o primesc zilnic de la… copii! De la toţi copiii care le cunosc, care se reped în întîmpinarea lor, care se string cu gingăşie de poalele rochiei ridicînd ochii spre ele… cele cîteva mii de mame. Femeia 1969-05-01 / nr. 5

În Câmpina, comitetul de sprijin de pe lângă căminul de copii * Ada Marinescu * a confecţionat peste 150 de obiecte de îmbrăcăminte de tabără-  Femeia 1953-09-01 / nr. 9

Context

Pentru mai multe informații despre termenii casă de copii sau centru de plasament, consultați Dicționarul Abandonului.

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Ada Marinescu și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Mărturii

Mărturie culeasă în septembrie 2023 la expoziția Unboxing Muzeul Abandonului de la o vizitatoare care a fixat pe Harta Abandonului o amintire legată de această instituție:

Era un centru de plasament care cel puțin funcționa încă în anul 1989. Se numea orfelinat și acolo ne duceau pe noi, copiii din școli, să le ducem bomboane copiilor de acolo; Oricât de tineri eram, copiii de acolo se agățau de hainele noastre și spuneau „mama”.

Resurse consultate

Frontul Plugarilor, 30 august 1948, nr. 1055

Femeia 1969-05-01 / nr. 5

Femeia 1953-09-01 / nr. 9