Loader

Casa de Copii Fete Dumitrești

Casă de copii

DESPRE

Istoric

Casa de Copii Fete Dumitrești a fost înființată în anul 1978, având copii proveniți din familii dezorganizate –fete- de pe întreg teritoriul județului Vrancea. Fetele aveau vârste cuprinse între 6 și 19 ani, în general vârsta necesară școlarizării. După terminarea studiilor urmau să intre în producție sau să-și continuie studiile în alte părți. 

După 1990, instituția a primit sprijin masiv din partea Guvernului Belgian și din partea unor fundații ce le acordau fetelor sprijin material și le ajutau să-și găsească un loc de muncă. Din 2005, Casa de Copii a fost închisă, iar multe dintre fete au fost luate în plasament de către asistenți maternali (familii). (Informații extrase de pe pagina Primăriei Dumitrești)


Clădirea casei de copii pentru fete din Dumitrești a fost construită în 1935 și avut mai multe funcționalități de-a lungul anilor: Liceul Teoretic Dumitrești, casă de copii, primărie (2010-2013). Conform unui articol din Ziarul de Vrancea (2022), clădirea va fi reabilitată energetic cu fonduri europene, în Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Context

Pentru mai multe informații despre termenul „casă de copii”, consultă Dicționarul Abandonului.