copii 6-18 ani
Casa de copii Hălăucești a fost amenajată pe moșia boierului Gutzulescu, naționalizată în 1949. Erau 17 hectare, cunoscute drept „Casa cu parcuri” (casă boierească, casa portarului, centrală electrică, crescătorii de animale, locuințe pentru servitori, bucătării).
Potrivit arhivelor de presă, instituția exista deja în anii 50, pentru că apar mențiuni despre serbările de iarnă de la casa de copii Hălăucești în publicații din 1954.
În 1970, presa comunistă menționează renovarea moșiei de la Hălăucești și transformarea ei în „casă a copilului”, folosind o retorică critică la adresa vechilor proprietari:
„Şi iată-ne la Hălăuceşti prin parcul secular, cu arbori uneori stranii, aclimatizaţi aici din capriciul vreunei „duducuţe“ care va fi străbătut nu o dată, în conduri de mătase, cărările atit de prielnice mult tăinuitelor iubiri”. La acel moment, instituția a fost organizată drept casă de copii pentru băieți cu vârste între 6 și 11 ani și o capacitate de 150 locuri.
La finele anilor 80 instituția figurează drept mixtă și acomodează peste 200 de băieți și fete.
După reforma sistemului de protecție din 1997, este redenumită drept Centrul de plasament Hălăucești.
Verificând adresa instituției, am constatat că la același cod poștal figurau în 1997 următoarele instituții: Casa de copii școlari Hălăucești, Leagănul de copii Hălăucești, Casa de copii preșcolari Hălăucești și Casa de copii preșcolari „Ion Creangă”.
Moștenitorii moșiei Gutzulescu au revendicat proprietatea în 2001, iar în 2006 centrul de plasament a fost închis – cei 95 de copii instituționalizați la Hălăucești au fost transferați în alte centre iar personalul a fost disponibilizat.
Extras din Monitorul de Iași, 1998:
„12 fete din Casa de copii Hălăucești , vor beneficia de un cămin adevărat, chiar în interiorul instituției. Astăzi, Fundația “Body Shop-Eastern Europe Relief Drive” va inaugura prima unitate de trai familial din Casa de copiiPlălăucești, în acest proiect se pune mare accent pe educația copiilor, pe corectarea comportamentului social și pe diminuarea efectelor instituționalizării. Cele 12 beneficiare ale proiectului au fost astfel alese încît să formeze două familii mari. Unele dintre ele sînt mai bune la învățătură, cîteva sînt mai zvăpăiate, iar altele sînt mai afectate de instituționalizare. “Am avut în vedere formarea unor grupe de fete cu personalități diferite. Așa cum este într-o familie”, a precizat Adrian Iacob, reprezentantul Fundației. Fetele din cadrul proiectului vor avea un program flexibil, își vor găti singure mîncare și vor putea face baie oricînd. în afara faptului că nu vor fi constrînse de un orar fix, cele 12 fete vor beneficia și de asistenta a doi reprezentanți de la “Body Shop”.”
Casa de copii Hălăucești era prezentată la finele anilor 90 ca un exemplu grăitor pentru precaritatea și haosul sistemului de protecție de la acel moment.
Extras din Monitorul de Iași, 1999:
„Centrul de Plasament Hălăucești este cel mai elocvent exemplu pentru echilibrul precar în care se găsește întregul sistem. Timp de aproape patru luni, angajații centrului nu au mai primit nici un ban. Consiliul Local și-a epuizat fondurile, stîrnind un întreg scandal al banilor. Două săptămîni, cei 260 de copii de aici au primit mîncare pe sponci și educație după cum erau plătiți adulții care-i îngrijeau, adică cînd și cînd. In fervoarea protestelor au ieșit la iveală toate problemele tipice, acuze la adresa directorului (folosește mașina instituției în interes propriu), nemulțumiri referitoare la păstrarea în funcție a anumitor angajați (o educatoare care a bruscat o fetiță), contestații la adresa conducătorilor de la DGPDC (nu ascultă păsurile din teritoriu, nu rezolvă problemele)”.
Mărturiile unor tineri care au crescut la Hălăucești, culese de Ziarul de Iași în 2006, la adăpostul social al Primăriei, unde au ajuns după ieșirea din sistem:
„La orfelinat ne trezeam dimineața pe la 5-6. Ne încolonam și mergeam mulți kilometri pe jos pînă la școala din Luncașu în pauze juca un fel de fel de jocuri: «ciocolata» sau «frunza». Apoi ne întorceam la orfelinat. Munceam la grădină , priveam legume . Nu îmi aduc aminte să fim în cat și noi din ele. Ne dădeau doar salată cu cartofi”,povestește Elena în timp ce își alăpta copilul. Cu toții își amintesc de zilele petrecute la Hălăucești, însă amintirile lor sînt sumbre. între zidurile orfelinatului, acești copii erau doar „umbre”, niște nume fără chip și importanță. Erau doar niște numere de inventar care trebuiau să răspundă prezent în fiecare dimineață.Și acum își prezintă prietenii și cunoștințele rostind atît numele, cît și prenumele, cum îi striga pedagogul. „Angajații centrului nu își dădeau silința să -i educe , să -i cunoască .Aveam colegi care nu își vedeau deloc copiii în timpul programului de 12 ore ”,a afirmat Iulian Mocanu, director al Fundației „Children on the Edge”, care după ce a lucrat un an de zile ca educator la Hălăucești și-a dat demisia pentru că nu-i plăcea cum erau îngrijiți aici copiii. „Eram bătuți în cap fără milă de profesori și educatori și de cei mai mari ca noi. Am învățat să trăim cu frica în viitorul nostrul apropiat”,scrie într-o scrisoare fără punct și virgulă, fără litere mari și cu multe greșeli gramaticale, Marius Nălbaru. „Cînd eram în școala primară am fost bătută la tălpi cu o bîtă pentru că nu putem reține o poezie. Eu nu am să-l bat niciodată pe fiul meu ”,spune Elena, strîngîndu-și mai tare la piept copilul.
Mărturie extrasă dintr-un interviu reporteris.ro:
„A fost groaznic la Hălăuceşti. Personalul de acolo era extrem de agresiv. Ne băteau pur şi simplu ca să ne vadă plângând. Copiii mai mari ne băteau şi ne chinuiau mereu. Cea mai mare distracţie a lor era să ne urce pe nişte dulapuri de lemn şi să ne arunce de acolo. De atunci am mari probleme la un genunchi.
Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Hălăucești și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.
Monitorul de Iași, 1998-02-19 / nr. 40
Monitorul de Iași, 1999-11-16 / nr. 274
Ziarul de Iași, 2006-09-25 / nr. 225
Flacăra Iașului, 1954-12-28 / nr. 2595
Flacăra Iașului, 1970-08-18 / nr. 7439
Femeia, 1970-12-01 / nr. 12
Flacăra Iașului, 1970-07-21 / nr. 7415