Loader

Casa de copii școlari Stâlpu

Casă de copii școlari

DESPRE

Highlights

Comitetul județean al femeilor din Buzău este menționat în ziarul Scînteia cu o acțiune caritabilă care a implicat confecționarea și dăruirea unor decorațiuni pentru „pomul de iarnă” casei de copii din Sîlpu.

Ziarul Tineretul Liber menționează în 1993 povestea unui băiat instituționalizat la casa de copii din Stâlpu după ce a fost descoperit dormind în sala de clasă de teama violenței din familie.

Context

Pentru mai multe informații despre termenii casă de copii sau centru de plasament, consultați Dicționarul Abandonului.

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Stâlpu și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Mărturii

Pugilista multiplă campioană, Steluța Duță, și-a petrecut câțiva ani la Stâlpu, după ce ea și alte câteva colege de la casa de copii din Râmnicu Sărat au fost transferate în casa de copii care până atunci fusese dedicată exclusiv băieților. În filmul documentar „Roboțelul de aur”, Steluța povestește că a adoptat o atitudine cât mai „băiețoasă” pentru a se proteja de violuri și alte abuzuri care se petreceau în acel mediu. Transferul a însemnat pentru Steluța și o ruptură în parcursul educațional, aceasta fiind dată afară din centru la împlinirea vârstei de 16 ani, cu numai șapte clase absolvite. A trăit apoi într-un așezământ bisericesc și pe stradă. Sportiva a reușit să-și reia studiile și să termine și un liceu cu profil sportiv după ce a intrat în sala de box la 20 ani.

Resurse consultate

Opinia Buzău

Scînteia 1976-02-20 / nr. 10419

Tineretul Liber, aprilie 1993 (Anul 5, nr. 904-927)1993-04-22 / nr. 920