Copii 6-18 ani
Imobilul a fost construit în 1903 de către învățătorul Alexiu Pocol, care a deschis aici prima școală primară, iar apoi s-a ocupat de minerit. În 1948 clădirea a fost naționalizată. Este monument istoric de tip B
Clădirea are două nivele – parter și demisol, fundație din piatră brută, zidărie din piatră și cărămidă arsă, o suprafață construită de 440 metri pătrați și 13 încăperi.
Casa de copii școlari a fost înființată după renovarea castelului Pokol, în 1966.
Conform arhivelor de presă din perioada comunistă, în 1970 instituția acomoda 80 de fete școlare. După 1990, casa de copii din cartierul Valea Borcutului a devenit mixtă.
Centrul de plasament a fost închis în anul 2005, când mai erau instituționalizați aici aproximativ 100 de copii.
Extrase din „Cealaltă viață a lui Ghiță”, DoR, iulie 2012:
„La închiderea centrului din Valea Borcutului, Teri și alți copii au dat cu pietre în geamurile conacului. Erau speriați de unde vor ajunge și cum se vor descurca. Cei mici au fost reintegrați în familii sau plasați în grija unor asistenți maternali, dar cei mari au ajuns la alte centre. Teri spunea de ea și restul copiilor că sunt „fiii ploii”. ”
„Teri adoarme greu, mereu cu mâna la inimă, și-n fiecare noapte se ridică de cinci-șase ori pe marginea patului, deschide laptopul și se uită pe Facebook. Nu poate să doarmă în întuneric complet, după nopțile de la Valea Borcutului, unde cum se stingea lumina, cum începea „fentica”– cei mari îi loveau pe cei mici peste față cu papucii de cauciuc”
Extras din Evenimentul Zilei, august 1992:
„La Casa de copii școlari din Valea Borcutului – Baia Mare, 87 de copii proveniți din familii distruse trăiesc cu groaza bătăii în suflet. Trei zile la rînd directoarea ZB și educatorul AN au bătut 15 fetițe folosindu-se de un cablu și de cozi de mătură. „Vinovate” de a fi mîncat din biroul directoarei ciocolată provenită din ajutoare, fetițele au fost, pur și simplu, maltratate.”
Extras din Pentru Socialism, 1966, anunțul de înființare a instituției:
„Frumosul castel al fostului proprietar de mine, Pokol, de pe Valea Borcutului, suferă o radicală transformare. Constructorii și instalatorii execută aici lucrările finale care vor crea toate condițiile începerii activității „Casei de copii școlari”. Aici vor trăi, își vor începe ori completa studiile 60 de fete orfane”
Evenimentul Zilei, august 1992
Pentru Socialism, iunie 1970
Pentru Socialism, 1966-01-20 / nr. 3732