copii 0-3 ani
În 2003, existau aproximativ 70 de copii cu dizabilități, care beneficiau de serviciile centrului.
Leagănul de copii Cernavodă a funcționat până în 1998 când a devenit Centrul de plasament „Luminița”, Cernavodă.
Clădirea principală a Leagănului este formată din parter și etaj, cu o suprafață construită de 715 mp. Terenul aferent instituției are 11.230 mp. Au mai existat o clădire anexă, cabină portar, spălătorie, centrală termică, rezervor combustibil și ateliere. Astăzi clădirea se află într-o stare avansată de degradare.
În 2004, Leagănul Cernavodă a fost închis. În cadrul Strategiei Județului Constanța în domeniul protecției copilului în dificultate (perioada 2004-2007) prin hotărârea Consiliului Județean Constanța, Direcția Generală Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului Constanța și-a propus închiderea Centrului de Plasament „Luminița” din Cernavodă. Măsura a fost justificată de faptul că instituția era într-o stare avansată de uzură și nu corespundea standardelor de îngrijire și recuperare în sistem rezidențial a copilului cu dizabilități.
Copiii au fost repartizați în Complex Servicii Comunitare Cristina sau preluați de asistenți maternali. Primăria orașului Cernavodă și Consiliul Local au solicitat Consiliului Județean Constanța preluarea Centrului de Plasament „Luminița” în vederea transformării lui într-un cămin pentru bătrâni și persoane fără adăpost. O altă sursă notează faptul că în locul centrului va fi deschis un complex de servicii pentru copii cu handicap, iar complexul va cuprinde un centru de zi, unul de recuperare și unul rezidential. Niciunul dintre aceste proiecte propuse nu a fost concretizat.
În 2023 fost obținută finanțarea nerambursabilă pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare, modernizare și dotare Casă de Cultură, str. 24 Ianuarie, nr. 2, oraș Cernavodă, județul Constanța”, prin programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, subprogramul ,,Așezăminte Culturale” derulat de MDLPA prin Compania Națională de Investiții.
Voluntari britanici de la fundația Children in Distress au demarat în 1990 strângerea de fonduri pentru construcția spitalului St. Laurence în Cernavodă, pentru copiii infectați cu HIV din județul Constanța, mulți dintre ei provenind chiar de la Leagănul din oraș. Spitalul a devenit operativ în 1993.
În septembrie 1992, David Savage sosește la Leagănul Cernavodă pentru trei luni de voluntariat și decide să fondeze o fundație care activează și astăzi în sprijinul copiilor și tinerilor din oraș- Nightingales Children’s Project Romania.
Primele cazuri de infecție cu virusul HIV au apărut în România la mijlocul anilor ‘80, dar regimul comunist a ținut situația secretă, clamând că SIDA ar fi „boala Occidentului decadent”. Pentru mai mult context despre epidemia de HIV din România, consultă Dicționarul Abandonului.
„Mărturiile străinilor care au făcut voluntariat acolo vorbesc despre un leagăn cu sute de copii lăsați să stea în propriile fecale, hrăniți cu un terci gros de lapte, insuficient dezvoltați și mai niciodată ridicați din pătuțurile de fier.” (Decât o Revistă, 2022)
***
Conform unui articol din Adevărul despre un tânăr de 22 de ani, infectat cu HIV în urma unei transfuzii de sânge în perioada 1986-1991, Ș. a fost abandonat în spital imediat după ce s-a născut. Trimis la un leagăn din Cernavodă, în urma unui control medical general s-a descoperit că este infectat cu virusul HIV.
„Luam medicamente, dar nu ştiam pentru ce. Credeam că sunt pentru răceală. Nu mă durea nimic, dar eu luam pastile. Eram prea mic ca să-mi pun întrebări. Am aflat abia la vârsta de 9 ani, când am fost transferat la Casa Ashitanoie din localitatea Mihail Kogălniceanu a Asociaţiei Speranţa. Doctorul Rodica Mătuşa, care a înfiinţat asociaţia, mi-a explicat ce este boala“, mărturiseşte tânărul. (Adevărul, 2011)
În 1998, 22 de copii infectați cu HIV au fost transferați de la Leagănul Cernavodă la „Casa fericirii”, cu sprijin de la fundația Nightingales Children’s Project Romania.