Loader

Leagănul de Copii Nr. 1, Botoșani

Leagăn de copii

DESPRE

Istoric

În prezent nu cunoaștem data exactă a înființării Leagănului. A apărut după instaurarea comunismului, când parcul casei Sofian a ajuns sub administrația Direcției Sanitare a Județului Botoșani.

Leagănul și centrul de plasament au funcționat în parcul unei clădiri istorice din Botoșani, casa Sofian, transformată în stabiliment spitalicesc după perioada interbelică. În curtea în care se aflau copii, exista clădirea veche a conacului, dar și corpuri noi construite în perioada comunistă. 

Când voluntarii străini și presa internațională au ajuns aici la începutul anilor `90, acoperișul era dezafectat, subsolul leagănului era inundat, mașinile de spălat abia mai funcționau iar exteriorul clădirii nu mai avea tencuială, cărămizile și sârmele din structură fiind la vedere.

Highlights

În perioada comunistă, Leagănul din Botoșani deține recordul pentru cea mai joasă temperatură înregistrată într-o astfel de instituție: 6 grade în iarna lui 1988.

În 1991, documentele din arhiva Romanian Angel Appeal menționează despre peste $250.000 investiți în instituția de la Botoșani – sursa banilor fiind apelurile de strângere de fonduri prin albumul Nobody’s child lansat de soțul Oliviei Harrison, fostul membru The Beatles, George Harrison.

Olivia Harrison vizitează Leagănul Nr. 1 în 1992 și este șocată de numărul câinilor fără stăpân care se plimbă prin curtea instituției. Propune construcția unui gard care să țină câinii la distanță de o piscină pe care a donat-o într-o vizită precedentă.

Documentele despre lucrările de renovare efectuate de Fundația Romanian Angel Appeal în 1993 vorbesc despre un subsol inundat în pavilionul 2, o spălătorie care a trebuit dotată cu gratii la geamuri din cauza spargerilor repetate și furturilor de echipamente și o sală de sport care încă nu era finalizată.

În arhiva Fundației Romanian Angel Appeal se află o scrisoare redactată de mână de directorul Titus Ciortea, prin care mulțumește Fundației Romanian Angel Appeal pentru ajutorul material și educațional și trimite organizației un album foto cartonat pentru a vedea progresele înregistrate de copii. Copiii antepreșcolari sunt fotografiați în hăinuțe colorate performând la serbări.

Relația cu alte instituții

Copiii erau transferați la Casa de copii preșcolari din Botoșani când împlineau vârsta necesară. După 1997, leagănul este închis și instituția este reformată sub numele Centrul de plasament Sfântul Andrei, Botoșani.