Loader

Școala ajutătoare de fete Alexandria

Școală specială

DESPRE

Istoric

Școala ajutătoare este atestată în Alexandria începând cu 1953, când ocupa sediul fostei școli Ștefan cel Mare din strada Libertății numărul 310. 

În anul înființării avea 48 de eleve, cu vârste  între 8 şi 17 ani. În 1957, avea 15 cadre didactice şi aproape 100 de eleve.

Potrivit arhivelor de presă, în anii 60 școala ajutătoare din Alexandria era promovată drept exemplu pentru activitățile de recuperare ale întârzierilor elevelor și avea un atelier de lenjerie-croitorie în cadrul căruia fetele croiau șervețele, ștergare, lenjerie de corp și rochițe.

Clădirea a fost grav avariată în urma cutremurului din 1977, iar instituția și-a mutat activitatea în următorii ani în mai multe locații- o fostă colonie de minori, într-o școală profesională și în grădinița „Rulmentul”.

Din anul 1980, instituția se stabilește la adresa din strada Libertății, în localul Școlii Generale nr. 1. 

Highlights

„Mărturisesc că nu puteam încă să mă dumiresc. Dar răspunsul l-am căpătat peste cîteva minute cînd referentul, tînărul director Dimitriu Emilian, se arătă dispus să-mi dea toate lămuririle necesare. „Sunteţi, într-adevăr, la o şcoală, dar la o şcoală deosebită. Corpul nostru profesoral are o sarcină care iese din comun,aceea de a da copiilor debili mintal posibilitatea să se integreze în modul oamenilor normali. Lichidarea defectelor acestor copii este o importantă problemă socială. Și ea poate fi rezolvată numai în cadrul sistemului general al măsurilor luate de stat pentru ridicarea nivelului material şi cultural al populaţiei din ţara noastră. Au fost înlăturate rădăcinile sociale care generau defectele copiilor şi se iau masuri pentru preîntimpinarea apariţiei acestor defecte, se asigură în şcoli speciale instrucţia şi educaţia copiilor care suferă de urmări grave din cauza diferitelor boli pe care le-au avut…“ Steagul Roșu, 1957-10-11 / nr. 1094

Context

Pentru mai multe informații despre termenul „deficiență”, consultați Dicționarul Abandonului.

Dacă ați copilărit, ați lucrat sau ați voluntariat la Școala specială de fete din Alexandria și doriți să contribuiți la documentarea acestui centru prin mărturii sau imagini de arhivă, vă rugăm să completați acest formular.

Resurse consultate

Pagina Centrului Școlar de Educație Incluzivă

Proiect de dezvoltare instituțională Centrul Școlar de Educație Incluzivă

Steagul Roșu, 1957-10-11 / nr. 1094

Gazeta Învățământului 1960-04-08 / nr. 560

In arhiva

Fotografie
baie beneficiari bucătărie curte dormitor Școala Ajutătoare de Fete Alexandria staff