Loader

Școala pentru Ambliopi București

Școală cu internat

DESPRE

Istoric

Școala s-a înfiinţat în anul 1957, cu sediul în actuala școală nr.64, apoi sediul s-a mutat la Liceul Xenopol, iar din anul 1960, sediul Şcolii pentru Deficienţi de Vedere devine clădirea din str. Austrului nr.33.

Conform reportajului din ziarul „Informația București” (Nr. 1812, din iunie 1959), Școala pentru Ambliopi de la București a fost prima înființată în țară. La doi ani de la deschidere, existau două clase elementare (clasa I și clasa a II-a). Jurnalistul menționează că funcționarea și organizarea orelor de educație pentru acești copii a fost una experimentală și bazată pe observații, neexistând astfel de instituții până atunci în România. La finalul articolului se precizează că urmează să fie aduse bănci mobile, care le permit elevilor „să aleagă distanța și poziția optimă”, precum cele folosite în școlile de ambliopi din URSS.

Școala funcționează și astăzi. Internatul școlii este sub conducerea DGASPC, iar copiii din școală care provin din alte localități se întorc în familie în vacanțe și weekenduri.

Highlights

În ziarul „Steagul Roșu- Viața Capitalei” (nr. 1372, 9 septembrie 1958) apare următorul anunț:

ANUNȚ

Școala Specială pentru Ambliopi Nr. 3, Bd. Gării de Est, Nr. 8, Raionul 23 august, București aduce la cunoștință celor interesați că pentru anul școlar 1958-1959 se pot înscrie în clasa I-a și a II-a copii cu vedere slabă. 

Pentru toți elevii școlii se asigură cazarea și îmbrăcămintea gratuit. 

Înscrierile se fac la secretariatul școlii între orele 8-13 zilnic. 

Informații suplimentare se pot obține prin telefon: 11.82.92

În aprilie 1965, corul Școlii  Speciale pentru Ambliopi se clasează pe locul I alături de alte școli din București la Concursul Cultural-Artistic – faza pe Capitală. (ziarul Informația Bucureștiului, aprilie 1965, Nr. 3643). 

În 1991, Fundația Romanian Angel Appeal renovează școala, schimbând mobilierul din clase și dormitoare. În 1992, fundația donează școlii o imprimantă Braille. 

Mărturii

Muzicianul George Nicolescu a învățat în primii doi ani (1957-1959) de la înființare la Școala Pentru Ambliopi din București: 

„Fiind nevăzător, copilăria mea a fost marcată de faptul că a trebuit să merg la tot felul de școli care să fie potrivite pentru situația mea. Așa că am fost, mai întâi, la școală la București – Școala de Ambliopi pe atunci, astăzi Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, unde am stat 3 ani, apoi părinții m-au mutat la viitorul Liceu de nevăzători de la Cluj.”

Resurse consultate

Arcady.ro

Informația Bucureștiului, 6 iunie 1959; 

Informația Bucureștiului, aprilie 1965; 

Steagul Roșu – Viața Capitalei 9 septembrie 1958. 

Imagine din Fondul Romanian Angel Appeal.

In arhiva

Fotografie
dormitor grup sanitar mobilier sală de clasă Școala pentru Ambliopi București
Fotografie
Școala pentru Ambliopi București staff
Fotografie
Școala pentru Ambliopi București staff
Fotografie
dormitor mobilier Școala pentru Ambliopi București