Loader

Secția de Zi, „Floarea Soarelui”, Spitalul Clinic Colentina

Spital, clinică de zi

DESPRE

Istoric

Spitalul Colentina a fost inaugurat în 1863 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe atunci cu denumirea de „Noul Pantelimon”. Din 1 martie 1953 clinicile de Boli Contagioase devin Spitalul de Boli Infecţioase Colentina, care astăzi poartă numele de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

 

În martie 1990, la spitalul Colentina din București au fost identificați 126 de copii infectați cu HIV.

În 1991, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) a inclus Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Colentina-Bucureşti pe lista instituțiilor de îngrijire pe care le-a renovat și dotat cu sprijinul voluntarilor britanici și a donațiilor.

Medicii de la Spitalul Colentina au solicitat ajutorul Romanian Angel Appeal pentru asistența pacienților seropozitivi din clinica din București. Pentru că e un spital major de boli infecțioase din capitală, rapoartele RAA de la începutul anilor 90 arată că importanța acestui loc este foarte mare pentru comunitatea bucureșteană. Spitalul Colentina îngrijea deja sute de copii, care altfel ar fi ajuns în orfelinate unde nu ar fi putut primi tratament medical adecvat, astfel spitalul oferind un mediu mai sigur din punct de vedere medical pentru copiii abandonați care aveau probleme de sănătate. 

Dar, pentru copiii seropozitivi care se aflau în îngrijirea familiei, era apreciat că este mai sigur să fie acasă, într-un mediu familiar, versus a fi instituționalizați medical. Medicii de la spitalul Colentina au propus Romanian Angel Appeal amenajarea unui spațiu format din două încăperi pentru vizitele de zi ale copiilor însoțiți de familiile lor.

Motivația Romanian Angel Appeal pentru a se implica în îngrijirea copiilor cu HIV/SIDA și în afara orfelinatelor, a fost aceea de a stopa abandonul copiilor seropozitivi prin reducerea spitalizării acestora și a izolării de familia biologică, prin oferirea de informații și consiliere psihologică pentru a reduce stigma și a face posibilă continuarea vieții acasă. 

În septembrie 1991, clinica de zi era funcțională și renovată iar doctorul Sorin Petrea este fotografiat consultând copiii. Același medic apare fotografiat și în timpul lucrărilor de amenajare. După finalizare, directorul spitalului Colentina, dr. Adrian Streinu Cercel mulțumește RAA pentru dotări și asistență.

În 1994, printr-o finanțare Phare SESAM este deschisă în București prima secție de zi Floarea Soarelui pentru copiii infectați cu HIV, în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecțioase Colentina.

Secţia de zi este structurată pe două componente: medicală (diagnosticare, investigaţii, tratament, recomandări şi informaţii utile privind îngrijirea copilului infectat cu HIV/SIDA) și de  asistenţă psiho-socială şi educaţională (consiliere pre- şi post- testare, anchetă socială a familiei, consiliere psiho-socială şi vizite la domiciliu, consiliere asupra legislaţiei în domeniu, programe educaţionale etc.).

În 1997, secția funcționa cu o  echipă multidisciplinară formată din mediul Sorin Petrea și dr. Mariana Mărdărescu, plus două asistente, trei asistenți sociali, un terapeut și o responsabilă pentru linia telefonică.

Highlights

Modelul Clinicii de Zi din București a stat la baza extinderii din perioada 1996-2000 a rețelei de secții de Zi “Floarea Soarelui-Smile” pentru copiii infectați cu HIV/SIDA în Brașov, Craiova, Bacău, Galați și Petroșani. 

Motivația extinderii, așa cum este arătată în rapoartele din 1997 ale Fundației Romanian Angel Appeal, a fost dată de faptul că se reușise stoparea răspândirii HIV în instituțiile de ocrotire tip leagăn sau casă de copii, dar incidența la copiii cu familii continua să crească. Familiile afectate de HIV/SIDA erau unul dintre cele mai vulnerabile grupuri aflate la risc de a-și abandona copiii în spitale sau instituții de ocrotire, așa că dezvoltarea de servicii pentru acestea era o metodă de prevenție a instituționalizării copiilor.

În paralel, Romanian Angel Appeal a rulat proiectul pilot Unitatea Mobilă, de asistență stomatologică și dermatologică a persoanelor seropozitive precum și primul program de prevenire a transmiterii infecției cu HIV de la mamă la copil.

În 1996, RAA a pus bazele Forumului Român al Copiilor și Familiilor Afectate de HIV/SIDA.

Context

Pentru mai multe informații despre răspândirea HIV în România, în special la copiii instituționalizați, consultă Dicționarul Abandonului.

Mărturii

Dr. Sorin Petrea – medic primar boli infecțioase, coordonatorul secției de zi „Floarea Soarelui”, Spitalul Clinic Colentina, București, membru al comisiei naționale anti-SIDA, este citat în 1997 într-un raport RAA: „De timpuriu colectivul nostru a sesizat că infecția HIV/SIDA crează o problematică nemaiîntâlnită pe plan social, psihologic și economic, afectând atât pacienții și familiile acestora, cât și personalul de îngrijire. Confruntându-se cu o avalanșă de noi cazuri (…) inclusiv cu tendința de abandon a nefericiților pacienți, colectivul spitalului a căutat soluții noi.

 

Relația cu alte instituții

În 1992, Health Aid Romania a deschis prima casa de tip familial în care au fost preluați 8 copii din cadrul secțiilor spitalului Colentina, în îngrijirea unei mame sociale și a unui tata social. Aceasta a fost prima casa de acest fel deschisă în România pentru copii HIV seropozitivi. 

In arhiva

Fotografie
cabinet medical grup sanitar mobilier renovare salon spital Spitalul Colentina București
Fotografie
beneficiari îngrijire medicală salon spital Spitalul Colentina București staff
Fotografie
grup sanitar îngrijire medicală salon spital Spitalul Colentina București staff
Fotografie
beneficiari HIV/SIDA mobilier renovare Spitalul Colentina București