Loader

Aliona Kurilko-Kuznetsova

„Eu m-am născut dintr-o alianță ruso-ucraineană.”

Aliona Kurilko-Kuznetsova vorbește rusă, ucraineană, arabă, chineză. Este avocat, psiholog și ghid în călătorii spirituale.

A ajuns la București în ianuarie 2023, după ce războiul a purtat-o în măruntaiele Ucrainei prin subsolul unei tipografii vechi, abandonate, la o mănăstire de măicuțe, într-o casă părăsită de la marginea unui sat ucrainean, unde a învățat să taie lemne din pădure ca să se încălzească și să gătească o delicioasă supă cremă de păpădii.

A lucrat ca terapeut în Kiev, în echipele de voluntari. S-a reînscris la facultate  în Kiev și a dat examenul de admitere sub auspiciile raidurilor aeriene. După atacul sângeros asupra orașului în noaptea de Anul Nou, a părăsit Ucraina și s-a refugiat în România. Aici a lucrat la început ca manipulator de marfă la Metro Băneasa și mărturisește cu recunoștință că epuizarea fizică i-a readus somnul pierdut de la începerea războiului.

Iubește Bucureștiul și simte că a ajuns într-un loc bun. Locuiește cu un grup de persoane vulnerabile din Ucraina pe care seara le ajută și le îngrijește.

„Am refuzat până în ultimul moment să cred că Rusia ne va ataca. Mama mea, Antonina Vasilievna, este din suburbia Moscovei. Tata, Nikolay Nikolaevici, din Dnepropetrovsk, Ucraina. S-au întâlnit, s-au îndrăgostit și au trăit în căsnicie în bună înțelegere timp de 50 de ani. Exact așa cum se spune – suflete pereche. Am avut o familie minunată și relații foarte calde cu toate rudele mele din Ucraina și Rusia. Nu am crezut până în ultima clipă că războiul se poate întâmpla. Dar s-a întâmplat.”