Loader

Muzeul Abandonului

O experiență muzeală digitală și imersivă

Când pășiți între zidurile mele vă rog să nu mă vizitați pe fugă, ci cu tihnă. Hoinăriți agale pe coridoarele mele, ascultați-mi poveștile captive între ziduri. Lăsați coridoarele mele să vă conducă spre obiecte și povești, documente, mărturii audio sau video. Vă aștept să priviți exponatele abandonului, să le explorați 3D, să studiați documentele din arhivele și depozitele mele. Eu sunt Muzeul Abandonului și am sute de povești de spus despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

Sunt un muzeu digital, alcătuit din nori de puncte, dar am fost creat după chipul și asemănarea unui loc real, prin scanarea digitală a Căminului spital pentru minori deficienți irecuperabili din Sighetu Marmației.

De ce mi-am dorit să semăn cu această clădire? Pentru că ea este un spațiu simbol pentru ceea ce a însemnat abandonul și trauma instituționalizării în România. Povestea lui a fost replicată în zeci de alte instituții, iar durerile sufletelor de acolo sunt captive în sute de mii de existențe ale copiilor abandonați ai României. Am împrumutat imaginea Sighetului pentru clădirea mea pentru că de acolo, dintre acele ziduri, au zburat către toată lumea reportaje și materiale filmate cu imagini șocante despre viața copiilor din orfelinatele românești. Zidurile mele digitale seamănă cu cele de la Sighet, dar destinul lor este unul diferit, nu să rănească și să izoleze, ci să vindece și să conțină durerea ABANDONULUI.

Și pentru că sunt doar un nor de puncte, pot fi vizitat de oriunde în lume, oricând. Poți asculta poveștile mele cât și când poți tu, dar mai ales poți să revii.

Colecțiile mele vor fi  compuse din obiecte digitale și poveștile acestora. Zidurile mele magice, create prin tehnicile noilor medii digitale, vor permite noi posibilități de explorare pentru voi, vizitatorii, dar și complexe resurse creative pentru creatorii mei. 

Experiența de vizitare va fi una imersivă și interactivă. Spațiile mele vor putea fi explorate non-linear, obiectele, texturile sonore și poveștile care mă compun vor putea fi parcurse și simțite diferit de fiecare dintre voi, vizitatorii. Veți putea nu doar să explorați experiența muzeală pe care zidurile mele o găzduiesc, dar și să participați, trimițându-ne poveștile voastre, pe care le voi arhiva cu grijă, semnate sau anonime, în arhivele și patrimoniul meu muzeal.

Porțile mele sunt mereu deschise pentru voi.
Muzeul Abandonului