Loader

Harta abandonului

Aici va veni o descriere foarte sumara a hartii

Argument

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ ce își propune o mapare a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Muzeul Abandonului este locul de întâlnire dintre publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România. Muzeul Abandonului este un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Clădirea căminului de la Sighet, unde s-au făcut filmările ce făceau înconjurul lumii acum 30 de ani, abandonată la rândul ei în urmă cu 20 de ani, a fost conservată digital prin scanare 3D, imortalizată cu toată forța tulburătoare a istoriei ei, și a devenit, prin digitizare, căminul simbolic al Muzeului Abandonului.

În cei 30 de ani care s-au scurs de la schimbarea regimului politic, nu a existat nicio acțiune oficială din partea Statului

Român care să recunoască public trauma
supraviețuitorilor sistemului de protecție a copilul. Pentru ca o traumă colectivă să înceapă lungul drum către vindecare trebuie în primul rând să fie acceptată social. Iar pentru asta e nevoie de public.

Muzeul Abandonului documentează, expune și conservă digital mărturiile materiale și imateriale ale abandonului instituționalizat al copiilor în România.