Loader

Mărturii 21

Proiectul MĂRTURII 21 din cadrul MUZEULUI ABANDONULUI este deopotrivă o expoziție video și o campanie de comunicare de tip punte, care să unească două mari comunități și narațiunile afiliate lor: abandonul extrem și cel cotidian.

Când ne referim la abandon, ne gândim de obicei la forma sa extremă, în cazul nostru, copiii abandonați în instituțiile statului.

Acest subiect este tratat în Expoziția Sighet a Muzeului Abandonului. Dar mai există și o formă mai subtilă și mult mai prezentă în societatea românească, cea a abandonului parțial, mascat, cel pe care îl întâlnim atât de des încât aproape că nu îl mai percepem – abandonul cotidian.

De ce este important să interconectăm prin acest proiect-punte, cele două comunități? Pentru că prin recunoaștere reciprocă putem genera acceptarea și recunoașterea rănilor celorlalți. Pentru că cei care au supraviețuit abandonului extrem, sutele de mii de adulți care și-au petrecut copilăria în instituțiile statului, au fost segregați, uitați, excluși, iar rana și suferința lor niciodată recunoscută. Prin mărturisirea simultană în acest proiect, a formelor atât de variate în care am fost sau ne-am simțit abandonați, generăm o narațiune comună.  Nu comparăm cele două tipuri de abandon, dar recunoaștem gravitatea rănilor pe care le-a produs.

Cele 21 de scurt-metraje ce se regăsesc în expoziția Mărturii 21 vor încerca o mapare, o privire din 21 de puncte de vedere diferite, a acestor piese de puzzle care alcătuiesc marele portret al abandonului în România.

Filmările au avut la bază mărturiile primite în urma colectei publice lansate de echipa Muzeul Abandonului și surprind aspecte diverse precum: supraviețuitori ai vieții în instituții, vindecători ai abandonului (lucrători sociali, psihologi, coordonatori de proiecte sociale), copii care au trăit la bunici, copii ai căror părinți lucrează în străinătate și-au trăit cu familia extinsă, copii părăsiți de unul dintre părinți. Dar am mers și mai în profunzime, abordând subiecte precum comunitățile abandonate, națiuni abandonate, abandonul prin exilare, etc.

Fiecare mărturie video este o frântură a poveștii ample a abandonului. Expoziția Mărturii 21, a fost finanțată de Arcub și Primăria București.

Marina, abandonată la 4 ani, care a ajuns la rândul său să-și abandoneze copilul, pe care l-a născut cât era încă minoră și locuia încentrul de plasament

Otto Sestak, unul dintre oamenii care au participat activ la închiderea Căminului Spital Sighet

Ștefan Dărăbuș, coordonatorul primelor acțiuni de închidere a căminelor spital din România

Terezia și Gheorghe Silaghi, ambii abandonați, ambii crescuți în orfelinate mamut cu sute de copii. Acum sunt asistenți sociali și vindecători de abandon

Ileana Cirț, fost asistent social, martor al supraviețuitorilor Căminului Spital pentru Irecuperabili de la Sighet

Robi Csukur, unul dintre supraviețuitorii Căminului Spital pentru Irecuperabili de la Sighet

Pop Nița, asistent maternală, care a crescut unul dintre supraviețuitorii de la Sighet

Olga Preda, supraviețuitoare a Căminului Spital pentru Irecuperabili de la Sighet

Ileana Cirț, despre vindecarea abandonului prin terapie și recuperare emoțională

Monicăi Ioniță, despre abandonul cotidian și traiul în familia extinsă

Claudia Costea, despre comunitățile abandonate ale României

Sandra Ecobescu, despre abandonul prin dispariție

Gabi Rosus, asistent social, despre căminele spital și instituționalizarea în România

Muzeului Abandonului - Ciprian Făcăeru și Cosmin Bloju - despre abandonul spațiilor

Simona Tache, consultant psiholog al proiectului, într-o mărturie dedicată radiografierii fenomenului de abandon

Izidor Ruckel - supraviețuitor al Căminului Spital de la Sighet

O mărturie anonimă, despre abandonul prin sinucidere

Daniela Boșca, despre traumele specialiștilor psihologi și lucrul cu trauma abandonului. Partea 1

Daniela Boșca, despre traumele specialiștilor psihologi și lucrul cu trauma abandonului. Partea 2

Thomas Szalay, primul fotograf occidental care a fotografiat Căminul pentru Irecuperabili din Sighet, imagini care aufăcut înconjurul lumii

Conferința-dezbatere finală, mărturiile echipei de lucru Muzeul Abandonului despre experiențe acestui proiect