Loader

O restituire istorică realizată de Expoziția VR Muzeul Abandonului

În perioada 28-30 octombrie, fostul Leagăn de Copii Sf. Ecaterina  (actualul sediu al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1) a găzduit Expoziția VR Muzeul Abandonului. Proiectul a restituit orașului și locuitorilor săi povești ale abandonului în societatea românească întinse pe o perioadă de 125 de ani. Peste 400 de persoane au vizitat  EXPOZIȚIA VR Muzeul Abandonului, care a fost co-finanțată de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022.

Exact așa a fost. Recunosc detalii. Pătuțurile. Ferestrele. Este incredibil. Este incredibil...” a repetat vizibil emoționată o doamnă, după experiența imersivă de realitate virtuală.  „Eu am fost adoptată chiar de aici, de la Leagănul Sf. Ecaterina. Aveam 5 ani. Eram mai mulți copii la vizionare în fața unor oameni care veniseră să-și aleagă copii. Când ne-am văzut, mama și cu mine, am știut că vom rămâne împreună. Dragostea ei m-a vindecat.”

Astfel de împărtășiri au fost prezente timp de trei zile de-a lungul colonadelor proiectate la începutul sec. XX de arhitectul I.D Berindei și care în aceste zile au fost spațiul gazdă al unei expoziții realizate prin două tehnici diametral opuse. Pe de o parte un panotaj clasic de 25 de exponate care au trasat istoria Căminului Sf. Ecaterina – o instituție care a fundamentat protecția copilului în cea mai frumoasă și promițătoare perioadă a ei, cea de la începutul secolului XX. Pe de altă parte un salt în spațiu, timp și tehnologie printr-o aplicație de realitate virtuală dedicată abandonului în perioada comunistă, mai ales Căminului Spital Sighet – una dintre cele mai triste amintiri din istoria României din ultimii 50 de ani.

Doi poli  – un început și un sfârșit, un moment de speranță și pionierat și unul de dezumanizare și deraiere morală. Cele două abordări curatoriale au fost gândite de creatorii expoziției pentru a coexista și a se completa reciproc.

Am utilizat tehnici mixte în această expoziție, atât o abordare clasică de discurs expozițional cât și tehnologia realității virtuale, totul îmbrăcat în spațiul arhitectural emblematic al colonadelor de la Sf. Ecaterina. Ce ni s-a părut interesant a fost că cele două abordări curatoriale au fost întâmpinate cu egal entuziasm de toate categoriile de vârstă, au fost vizitatori 70+ care au experimentat cu curaj varianta expoziției VR, dar au fost și vizitatori  foarte tineri care au poposit aproape două ore în fața panourilor expoziționale, parcurgând cu atenție fiecare informație. A fost un experiment expozițional care ne încurajează să combinăm și pe viitor tehnici mixte”. – Oana Drăgulinescu – fondator Muzeul Abandonului

Proiectul realizat în parteneriat cu DGASPC Sector 1 și co-finanțat de Primăria Municipiului Bucureşti a propus publicului o călătorie între real și virtual, între București și Sighet, dar mai ales o incursiune printre poveștile abandonului în societatea românească. Evenimentul a avut loc în clădirea simbolică a fostului Leagăn Sf. Ecaterina, care a devenit pentru prima oară spațiu expozițional. Au fost prezentate în premieră publicului 5 obiecte unicat, registre ce cuprind frânturi din istoria în date a copiilor care au ajuns la Leagănul de Copii Sfânta Ecaterina între anii 1903 și 1948, dar și fragmente din povestea acestei clădiri simbolice pentru revoluția protecției copilului în România. Aceste documente vor permite echipei Muzeul Abandonului extinderea cercetării legate de înțelegerea abandonului în evoluția sa socială și culturală de-a lungul diferitelor epoci. Tot o premieră a fost și prezentarea noii funcționalități  de realitate virtuală a Muzeului Abandonului, dedicată Căminului Spital Sighet.

 

În curând, conținutul expozițional va fi disponibil pe platforma www.muzeulabandonului.ro.

 

——————————

ECHIPA EXPOZIȚIEI VR MUZEUL ABANDONULUI

Oana Drăgulinescu – fondator Muzeul Abandonului, coordonator proiect

Ioana Călinescu – cofondator Muzeul Abandonului

Simina Bădică  – cofondator, consultant curatorial

Iulia Țurcanu – coordonator comunicare

Iris Șerban – coordonator proiect arhivă

Anca Niță – coordonator echipe voluntari și arhivist

Cristina Cîmpian – conservare curativă documente arhivă

Maria Elena Alecxă – asistent arhivist

Vlad Alexandru Coruț  – identitate vizuală expoziție

Matei Udriște – ilustrator

Radu Manelici – identitate vizuală Muzeul Abandonului

Andra Aron – videograf

Ștefania Oprina  – coordonator conținut SM

Leonard Drăghici – coordonator campanie SM

Vlad Dumitrescu – fotografiere arhivă

 

Echipa proiect VR :

Ciprian Făcăeru – scenograf de spații virtual imersive, coordonator aplicație VR

Sabin Șerban | XR lead developer

Dan Făcăeru | XR developer and interaction designer

Cosmin Bloju – scanning specialist

Zoltan Tóth – scenografie sonoră proiect VR

Andrei Lupu – creație video

 

Echipa de voluntari Muzeul Abandonului:

Munteanu Bianca-Cătălina

Sîrbu Mihnea-Gabriel

Stănescu Andreea-Maria

Stângaciu Loredana-Andreea

Duță Marina Valentina

Petrică Mirela

Scarlat Raluca Mihaela

Căpriță Ana Maria

Gabriel Obîrșan

 

*

EXPOZIȚIA VR Muzeul Abandonului este co-finanțată de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB puteți accesa www.arcub.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

 

Partener: DGASPC Sector 1.

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopți, Iqool, Spotmedia.

 

DESPRE MUZEUL ABANDONULUI:

www.muzeulabandonului.ro 

Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ este un proiect independent inițiat de Asociația Q-Arts, ce își propune o mapare a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România.

 

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact Social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

 

Muzeul Abandonului este prima instituție muzeală integral digitală din România și conține o expoziție de tip aplicație virtuală web și un modul VR ce facilitează o experiență exploratorie interactivă, cu  un conținut muzeal care utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 și scanare 3D ce sunt expuse publicului într-un format tridimensional și interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video și realității virtuale.