Loader

Peste 1000 de vizitatori la stația de explorare digitală Muzeul Abandonului

După un an de muncă la primul muzeu digital și participativ din România, echipa Muzeului Abandonului și-a întâmpinat publicul într-un spațiu real, cu ocazia Nopții Muzeelor. Pentru 15 ore fluxul de vizitatori a fost continuu și peste 1000 de persoane au vizitat, pe 14 mai, această stație de explorare digitală pusă la cale de creatorii proiectului Muzeul Abandonului în colaborare cu Seneca Anticafe și Dell Technologies.

Publicul a putut testa cea mai recentă expoziție a muzeului, intitulată „Sighet. Cămin-Spital” – o aplicație de pionierat în zona muzeală internațională, realizată de o echipă de creație coordonată de Ciprian Făcăeru – arhitect de spații virtuale. Spațiul amfiteatrului Seneca a fost amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brândușa Tudor și Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalații de obiecte și elemente de arhivă, colectate de la fostul Cămin Spital pentru Irecuperabili de la Sighet. Publicul a beneficiat de tururi ghidate chiar de echipa de lucru a muzeului – Oana Drăgulinescu și Ioana Călinescu – fondatori, Ioana Drăgan, Anca Niță, Iris Șerban și Iulia Țurcanu – manageri arhivă și comunicare.

Muzeul Abandonului este un laborator interdisciplinar în care s-a construit un prototip de muzeu digital. Fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmației, transformată prin scanare 3D în artefact digital, este acum căminul simbolic al muzeului care găzduiește prima expoziție de acest tip din România, cu un mix de soluții tehnologice care includ abordări de tip gaming, scanare 3D, fotografie 360, realitate augmentată. Publicul de la Noaptea Muzeelor a putut explora această expoziție pe 6 laptopuri Dell XPS.

Organizatorii au creat și în spațiul fizic o instalație colectivă participativă. Publicul a fost invitat să contribuie la construirea unui zid memorial dedicat copiilor care au trăit în instituția „irecuperabililor” de la Sighet. Peste 150 de fragmente de material au fost brodate de vizitatori cu numele copiilor instituționalizați acolo.  Astfel, vizitatori cu vârste între 7 și 70 de ani au realizat un fir simbolic al recuperării memoriei abandonului. Micile bucăți de pânză brodată au fost interconectate într-o instalație care a crescut organic și participativ, până la finalul evenimentului, la ora 24, când întregul spațiu a ajuns să fie dominat de numele copiilor cărora astfel li se recunoaște trauma incomensurabilă pe care au trăit-o prin abandon și instituționalizare.

Lucrul la acest proiect a fost un efort imens, atât prin miile de ore de muncă ale echipei cât și prin dificultatea subiectului – este covârșitor să lucrezi cu atâta suferință. Întâlnirea din 14 mai, cu publicul muzeului, ne-a adus confirmarea că era nevoie de acest proiect. S-a așteptat cu răbdare pentru a vorbi cu unul dintre oamenii muzeului și s-au petrecut zeci de minute pentru explorarea proiectului digital.” – Oana Drăgulinescu – fondator Muzeul Abandonului

Aseară, la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul Muzeul Abandonului – Muzeu forum digital și participativ a câștigat Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural, fiind astfel recunoscute necesitatea și valoarea acestei inițiative în spațiul cultural românesc.

Ne onorează acest premiu. Este o distincție pe care o dedicăm sutelor de mii de copii abandonați, cu speranța că, prin recuperarea și recunoașterea acestei bucăți din istoria recentă a României, fenomenul abandonului va rămâne o lecție tulburătoare de istorie care trebuie cunoscută și predată în școli pentru ca ea să nu se mai repete” – Ioana Călinescu, co-fondator Muzeul Abandonului

Pe www.muzeulabandonului.ro puteți explora oricând, gratuit și în variantă bilingvă (română și engleză) expoziția Sighet Cămin Spital accesibilă printr-o aplicație imersivă, expoziția Mărturii 21, o amplă arhivă de documente scanate și curatoriate de echipa muzeului și zeci de mărturii donate de victime ale abandonului. Acesta este cea mai amplă inițiativă de recuperare memorială a narațiunii abandonului în România.

…………………………………

Parteneri ai evenimentului:

Seneca Anticafe, Dell Technologies, Intel

Parteneri media ai evenimentului:

Zile și Nopți, Scena 9, Spotmedia, IQads, Gala Societății Civile, IQool

Despre Dell Technologies

Dell Technologies (NYSE:DELL)  sprijină organizațiile și persoanele să își construiască viitorul digital și să transforme modul în care lucrează, trăiesc și se relaxează. Compania oferă clienților săi cel mai complex și inovativ portofoliu de servicii și tehnologii în era datelor.

ECHIPA MUZEALĂ:

Curatori  – IOANA CĂLINESCU, OANA DRĂGULINESCU

Consultant curatorial – SIMINA BĂDICĂ

Coordonator arhivă – IRIS ȘERBAN

Echipa de comunicare – IOANA DRĂGAN, IULIA ȚURCANU, CARMEN MACAVEI, ANCA NIȚĂ

Creație aplicație digitală – CIPRIAN FĂCĂERU, SABIN ȘERBAN, DAN FĂCĂERU, MARIUS HODEA, COSMIN BLOJU

Scenografie sonoră – ZOLI TOTH

Implementare IT – BOGDAN FIREȚEANU

Foto studio – LAURA SĂVUȚIU

Foto și video Sighet – ANDREI LUPU

Editare audio și video – ANDRA ARON

Coordonare grafică 2D – IOANA DRĂGAN

Consultanți psihologi  – SIMONA TACHE, DANIELA MARIA BOȘCA

Identitate grafică  – RADU MANELICI

Culegere mărturii – IULIA IORDAN, SUZANA ZECA

User experience – ION ȚURCANU