Loader

Ceaușescu, părintele tuturor copiilor

Ceaușescu, părintele tuturor copiilor

În fiecare instituție din perioada comunistă trona portretul lui Nicolae Ceaușescu, inclusiv în casele de copii. Anecdotic, supraviețuitori și angajați ai sistemului de protecție povestesc că îngrijitoarele arătau ironic spre fotografia conducătorului și le spuneau copiilor „Uite-l pe Tactu’”.  

În mod ironic, după restricționarea severă a avortului prin Decretul nr. 770/1966, Ceaușescu a primit multe invitații să participe la ceremoniile de botez sau chiar să îi boteze pe copiii născuți „în numele marelui decret”, fiind transformat la nivel simbolic în părintele acelor copii, care de multe ori primeau numele Nicolae / Nicoleta. 

Presa comunistă, inclusiv în reviste pentru copii precum Cutezătorii, îl prezintă pe Nicolae Ceaușescu drept „părintele pionierilor”, „părintele și îndrumătorul cel mai drag al patriei”, „părintele drag al tineretului” ș.a.m.d.

Privindu-l pe secretarul general al partidului nostru strîngînd la piept copiii ţării, cu caldă dragoste de părinte, simt în ochi lacrima bucuriei, a recunoştinţei pentru tot ceea ce face ca vlăstarele patriei să crească în fericire, iată un fragment din mesajul unei mame pentru Conducător, publicat în România Liberă, 23 ianuarie 1978.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.