Loader

Unele inimi nu sunt făcute să cedeze

MA_M_0010

DETALII TEHNICE

Descriere

Timp de 14 ani mi-a fost tată. Mă aducea de la grădiniță sau de la școală, mă plimba prin oraș. Întâi în cărucior, apoi de mână. Îmi citea povești, mă consola cu stângăcie când plângeam. Când „monștrii” îmi stricau jucăriile într-un acces de furie, el era mereu acolo: să-mi repare păpușile Barbie cu sârmă, să aplice un pansament pe sufletul meu.  

El m-a învățat tandrețea. Și șahul. M-a învățat să spun mereu adevărul, să nu am niciodată datorii, să mă bazez doar pe mine, să nu împrumut bani de la prieteni. Iar apoi, într-o zi de februarie, a decis că e timpul să plece. M-a trimis la Berlin. Apoi și-a făcut bagajele și a plecat într-o lume mai bună. Singur, independent, în termenii dictați de el. 

Ani de zile, ai mei mi-au spus că a făcut infarct. Știam că mă mint. Unele inimi nu sunt făcute să cedeze. Iar bunu era un om puternic. Un om puternic care a decis într-o zi să se sinucidă. Simplu. Într-o altfel de societate, ceea ce a făcut el ar fi fost privit ca fiind un gest demn. A plecat când nu a mai avut motive să trăiască. Îmi pare doar rău că nu a mai amânat puțin. Să mă vadă crescând. Să mă vadă întorcându-mă încet spre tot ce m-a învățat. 

Am 31 de ani. Nu mint niciodată, nu am datorii, nu împrumut bani de la prieteni. Dar plâng după el în fiecare seară. Cu decizia lui am făcut pace în urmă cu mult timp. Dar tot mă doare… Că nu e aici să vadă, că nu am șansa să îi mulțumesc pentru ce a făcut din mine.  Și mi-e un dor imens să mă mai joc măcar o dată o tură de șah cu el.  

Pentru mine, bunicul va rămâne mereu asociat cu imaginea unei vii. Îmi povestea de via din satul lui natal când își evoca propria copilărie, îngrijirea cu un respect aproape religios via ce se cățăra pe fațada blocului unde și-a trăit ultimii ani, savura un deget de vin la fiecare prânz.

Ani mai târziu, când m-am mutat în orașul unde locuiesc momentan, via m-a întâmpinat din nou. Atunci am știut că sunt acasă și că de undeva de sus, bunicul mă veghează.

Inscripții
-
Autor

Anonimă, 31 ani

Localizare

Mărturie donată din Timișoara, România

Cuvinte cheie