Zau de Câmpie – Lumina din întuneric este cea de-a doua expoziție imersivă semnată de Muzeul Abandonului.
Dacă prin Sighet. Cămin-spital am explorat întunericul abandonului sub eticheta de copii „nerecuperabili”, acest nou proiect sondează spectrul de lumină al unei case de copii din istoria recentă a României.
Deși exemplele pozitive au fost rare în contextul instituțiilor de protecție din perioada comunistă, totuși au existat oameni care au ales să ignore directivele de stat și să găsească breșe ale sistemului, care le-au permis să mențină umanitatea personalului și să cultive grija față de copii.
„Casa de copii școlari – fete Zau de Câmpie” a fost o excepție sistemică și un loc care a funcționat atipic, între anii 1963 și 2012, ocrotind fete cu vârste între 6 și 18 ani într-un vechi castel al unui grof. Instituția a fost înființată sub conducerea directorului Pamfil Moldovan, cu trei ani înaintea Decretului pronatalist și a fost contemporană cu sutele de instituții pentru copii abandonați în care au domnit foamea, neglijența și violența. Dacă la Sighet se croiau cămăși de forță pentru copii, la Zau de Câmpie se făceau lăzi de zestre pentru fetele care absolveau.
Echipa MA a efectuat o cercetare de teren la Zau de Câmpie în vara anului 2023, recuperând obiecte, mărturii și documente de arhivă.
Deschidem curtea castelului de la Zau de Câmpie și vă invităm să ascultați vocile lui!